Geschiedenis van Delft

Delft is een oude stad. Al in 1246 kreeg Delft stadsrechten. Deze rechten waren erg  belangrijk om als stad zelfstandig te kunnen functioneren. Delft groeide snel uit tot grote handelsstad. In elke straat, op elke brug werd er in Delft handel gevoerd. In allerlei producten, maar vooral in bier. Delft is een echte bierstad geweest! Er waren meer dan 200 bierbrouwerijen in het centum. Deze handel was ook bedoeld voor de export. Delfts bier was tot over onze grenzen zeer geliefd.

In de 16e eeuw werd Delft een protestante stad en het onderkomen van Willem van Oranje. Het Prinsenhof in Delft wordt het centrum van de Opstand tegen de Spanjaarden, maar ook de plek waar de Vader des Vaderlands wordt vermoord. Dé reden waarom bijna alle leden van de Koninklijke familie in de Nieuwe Kerk in Delft begraven liggen.

De 17e eeuw was voor Delft een echte gouden eeuw. Delft speelde een grote rol in de de VOC. Er was veel werkgelegenheid, de rijke burgers hadden het goed. Hofjeswoningen werden door rijke burgers voor minderheden gebouwd. Ook het beroemde Delftsblauwe aardewerk werd in grote hoeveelheden gemaakt en verkocht. Veel bekende kunstenaars en wetenschappers worden in deze eeuw in Delft geboren: o.a. Johannes Vermeer, Anthonie van Leeuwenhoeck en Hugo de Groot.

In de 19e eeuw werd Delft een echte industriestad, de Koninklijke Gist en Spiritusfabriek zorgde na mindere economische tijden voor werkgelegenheid in de stad. Een heel stadspark werd voor de werknemers gebouwd. Delft werd ook een studentenstad in deze tijd. Het begin van de Technische Universiteit was een feit.

Tegenwoordig is Delft een stad met ongeveer 100.000 inwoners. Delft wordt jaarlijks door zo’n 2 miljoen mensen uit binnen -en buitenland bezocht. Delft is een historische stad met een prachtig oud centrum, maar Delft is ook een hele gezellige stad met veel winkeltjes, terrassen, cafeetjes en restaurants. Kom naar Delft en zie het zelf! Kies een stadswandeling, rondleiding of arrangement, want Via Vanessa ontdek je Delft nog beter!

Leer Delft alvast kennen door dit prachtige filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=fl2jeQDMZ28